Rozmiar czcionki:

Informacja Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa

 

logo fead2

 

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w  Żninie  prowadzi dystrybucję artykułów spożywczych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa  2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD)  - Podprogram 2016.  

Celem głównym  w ramach Podprogramu 2016 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, dopuszczającej  korzystanie z pomocy społecznej z powodów wskazanych w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód  na osobę nie przekracza kwoty:
- 1268,00 zł (netto) w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
- 1028,00 zł (netto) w przypadku rodziny .

Prosimy osoby, które są zainteresowane otrzymywaniem żywności z PO PŻ Podprogram 2016 o zgłaszanie się do pracowników socjalnych w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Żninie w celu ustalenia sytuacji dochodowej i zakwalifikowania do otrzymywania powyższej pomocy.
Osoby zainteresowane zobowiązane są do wypełnienia oświadczenia o dochodzie rodziny netto za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia oświadczenia.

 

Zestaw na Podprogram 2016 artykułów spożywczych dla jednego odbiorcy obejmuje:

- makaron jajeczny 5 kg,
- ryż biały 5 kg,
- herbatniki 2 kg,
- mleko UHT 9 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
- groszek z marchewką 3,20 kg,
- fasola biała 3,20 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
- powidła śliwkowe 1,20 kg,
- gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
- filet z makreli w oleju 1,36 kg,
- szynka drobiowa 2,70 kg,
- szynka wieprzowa 0,3 kg,
- pasztet wieprzowy 0,16 kg,
- cukier biały 4 kg,
- olej rzepakowy 4 l.

Osoby najbardziej potrzebujące mogą składać skargi dotyczące  sposobu realizacji dystrybucji pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2016 do Dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Żninie.

 

Środki towarzyszące

1. Organizacje  realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych  wśród osób najbardziej potrzebujących  zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych ( zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa, grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji) ;
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (np. pomoc w utrzymaniu higieny osobistej bezdomnym, wsparcie psychologiczno/ terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

2. Organizacje  realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących  prowadzą działania  w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny w tym darów żywnościowych).